And you thought you would stay young as long as you were chasing the dream but then you start to feel old at nineteen

Årets skiva är lätt Songs for the fallen apart med Molotov Jive. Är också en av de bästa skivorna jag någonsin hört och soundtracket till 2009 är just den skivan. Finns knappt ord för att beskriva hur bra den är. Den har funnits med under hela året och betytt så otroligt mycket. Kommer ihåg första gången jag hörde skivan. Hade förbokat den på cdon och såfort jag fått den i brevlådan laddade jag in den på mobilen och gick sen iväg till tunnelbanan med den i lurarna. När jag gick av i skanstull gick jag samtidigt och läste recensionen av den i sthlms city där de dissade skivan och jag tänkte hur totalfel dom hade. Hör bara:
"Det är inget fel på kaxiga ambitioner - om man har täckning för det vill säga. Molotov Jve gör 60tals influerad indiegaragerock, en genre som redan görs/har gjorts bättre av band som Mando Diao och Sugarplum Fairy. Det är kompetent men saknar nerv och hitpotential, vilket gör att Molotov Jive bara blir en blek kopia av sina svenska föregångare". Somsagt dom kunde inte ha mer fel. Redan första gången jag hörde den kändes det klockrent, jag kände att det här kan bli något stort. Och det blev det också. Utan att ha räknat kan jag också säga att Molotov Jive var mest sedda bandet för mig i år. Och dessutom världens just nu bästa liveband. Varenda spelning har de levererat max och varit helt fantastiska vare sig det är trettio i publiken eller flera hundra. Här är lite bilder från årets spelningar:

Det började den 29 januari med releasefest på Debaser med konsert.
Nästa konsert med Molotov Jive blev den 20 mars på S2 i BorlängeSen exakt en månad senare skulle jag inte alls befunnit mig i Eskilstuna, men efter att alla kompisar svek och kvällens planer blev inställda vid lunch samma dag ringde jag upp den enda man kunde lita på: Martina. Frågade henne om hon hade lust att åka till Eskilstuna samma kväll och hon var pepp direkt. Och eftersom pappa, Ida, Matilda och Jenny var långt bort från Sverige lånade jag pappas bil utan hans vetskap och åkte till Eskilstuna för att se Molotov Jive på RAW. Mycket fin kväll.Den 9 maj jobbade Ida och jag som funktionärer på New Generation festivalen, jag som stagehand, Ida som städansvarig. Fast det fanns inte överdrivet mycket att göra så hängde mest bakom scenen med två trevliga tjejer. Det är då jag hör att Molotov frågar sin ansvariga person om det finns någon som kan köra deras grejer till replokalen efter deras konsert, varpå hon säger nej direkt nästan. Då ser jag min chans och säger att jag har ju körkort. Herregud. Så efter att Sugarplum spelat så kör jag en minibuss med deras grejer till deras replokal. Och sedan tar sista nattbussen hem när det typ blivit morgon igen.


Sen en vecka senare lyckas jag genom att ha skrivit mail till flera personer komma in på Debaser Medis där Peace and love festivalen har kickoff fast det är 20 års gräns och jag bara var nästan 19. Vad jag inte gillar åldersgrönser på spelningar. Ida och jag hade en ny digitalkamera som sög, men filmade detta med den iallafall:Sen så blev dom tillsist bokade till Peace&love festivalen också och så blev den festivalen komplett. Längst fram där taggad till tusen. Galet. Och så himla bra!


Sen så skulle dom spela på Trädgården den 11 juli. Dagen innan jag fyllde 19. Men det fanns ett problem, det var 20 års gräns och sträng sådan. Men man kan alltid försöka så jag åkte dit med Ida och Martina som var 20 och 21 år och försökte. Blev nekad, och Ida och Martina gick in och jag satte mig utanför och såg allmänt ledsen ut. Då kommer ena vakten fram till mig efter ett kort tag och säger -tjejen, vi har haft möte och du får komma in, du såg så ledsen ut, bara du inte tar hit några fler 19 åriga kompisar. Och jag nästan springer in då otroligt glad!
Och så trodde jag att jag sett Molotov för sista gången i år. Men när jag bestämde mig för att åka ner till Göteborg för att gå på Way out west så kunde jag lika gärna åka ner en dag tidigare för att se när dom spelade på Brew house i Göteborg.
Och i oktober gjorde jag min första tatuering, Molotov Jive relaterad förstås.


Allt som allt ett fantastiskt Molotov Jive år. Skivan som spelats mest detta år och skivan som jag gett i princip till alla jag känner i födelsedagspresent.  Har försökt övertyga min omgivning om deras storhet, men vet inte om jag lyckats.
Så nu en fråga till er, vilken tycker ni är årets skiva?


Känn ingen sorg för mig Göteborg.

2000 talets viktigaste album är självklart Håkan Hellströms allra första, Känn ingen sorg för mig Göteborg.
Har en massa anledningar.
För det första banade albumet väg för en massa andra band och artister som inspirerats av Håkan som aldrig funnits utan honom.
Senaste exempel kanske är Hästpojken.

För det andra en skiva med massa fantastiska låtar.
Känn ingen sorg för mig Göteborg.
Ramlar-fantastisk live.
Uppsnärjd i det blå- tydligen min och Hannas Håkan låt.
Nu kan du få mig så lätt-helt fantastisk låt med texten alla känner igen sig i. Alltid alla spelningars finaste ögonblick när alla får gåshud och tårar i ögonen.
Atombomb-så mycket igenkänningsfaktor.

För det tredje, en stark personlig anledning, utan Håkan hade jag aldrig upptäckt alla andra fantastiska band jag lyssnar på idag.
För vad sägs om Timo Räisänen(Håkans fd gitarrist), Johnossi(John är också Håkans fd gitarrist) Mando Diao , Sugarplum Fairy, Markus Krunegård, Laakso, Razorlight, listan är extremt lång.
Hade aldrig börjat gå på spelningar och festivaler om det inte var för Håkan.
Och jag hade varit död idag om det inte var för alla dessa band och deras musik.
Var skulle man tagit vägen i alla stunder av hopplöshet när inget annat funnits vid ens sida än just musiken?
Och kanske är det just därför Känn ingen sorg för mig Göteborg låten man ska lyssna på när klockan slår 00.00.


Heartbreaker

Hästpojkens Från där jag ropar finns på Spotify. Även Daniel Gilberts nya skiva New african sports, soul café club no 1. Så det blir till att lyssna på dom skivorna där tills Ida har skickat dom skivorna till mig.

Från där jag ropar av Hästpojken.

Idag släpptes Hästpojkens andra album Från där jag ropar och det med signering och spelning på Bengans i Stockholm.
Var så himla fint att få höra fantastiska Gitarrer & bas, trummor & hat live för första gången. Men det var packat med folk.
Ni kan se en del av det nedan.
So far är Från där jag ropar mycket bättre än deras första skiva Caligula och avslutar verkligen albumåret 2009 på ett väldigt värdigt sätt.
Har ni inte lyssnat in Hästpojken är det absolut tid nu!

 
Till dig Hanna.
Daniel Gilbert, även han från Göteborg och annars gitarrist i Håkan Hellströms band släppte idag sin debut skiva och spelade direkt efter Hästpojken på Bengans.
De sjukt fula affischerna i bakgrunden är inte värda någon uppmärksamhet alls.

Daniel Gilbert på Bengans.

Save your tears

Hold on to love med Lasse Lindh. En engelsk version av Du behöver aldrig mer vara rädd. Tycker nog dock den svenska versionen är finare, vad tycker ni?


Julkonsert.

Befinner ni er i vår hemstad Falun idag tycker jag defititivt att ni ska bege er till Kristinehallen ikväll för Elias and the Wizzkids julkonsert som numera har blivit en tradition.
Om inte hans fantastiska texter lyckats övertyga er är han även en mycket bra underhållare och har dessutom Love Antell från Florence Valentin som gäst!

Julklapp!!

Elias and the wizzkids ger bort Oh these nights alldeles gratis som en julklapp till alla på http://www.eliasandthewizzkids.se/xmas/ helt fantastiskt och kanske årets allra bästa klapp!?
Vad säger ni?

Latest news.

Kunde ju varit en trevlig julklapp om man skulle gå, Johnossi kommer nämligen vara förband på Thåströms turne i januari och början av februari nästa år!
Och för mig som längtar så sjukt mycket efter Johnossi hade det typ varit perfekt.
Är i alla fall också klart att deras album äntligen kommer släppas i april 2010.
2010 kommer med andra ord innehålla massa bra albumsläpp.
Läs mer här.

The Laughing Injection

Det blir massa Carl Norén här men ni får hålla er till tåls, är ju trots en del av vårt absoluta favorit band.
Endast idag och till och med i morn kan man nämligen lyssna på Carl Noréns allra första låt skriven för Sugarplum Fairy, The laughing injection.
Koolt och en myckt bättre låt än jag någonsin skulle kunna få till.
Så gå in här och lyssna.
Sen kommer här ett litet bonus tips inför julhelgen.
God Jul!

That's the way I like it

Carl Norén twittrar också på http://twitter.com/carlnorensmusic om ni inte visste det. Det var allt för nu.

Waste of time

13.53 minuter in i del 2 på detta klipp kan man höra Waste of time med Elias and the wizzkids från albumet som släpps 10 februari.

Fantastiskt

Nu är dom ute

I wonder why we have to tell eachother lies?

Nattjobbet är över för min del men det har satt sina spår, nu ligger jag här och inte kan somna. Har kollat på flera youtube klipp och kollade precis på Sahara Hotnights med Hot night crash. Och vilka minnen jag får av den låten. Det var den som fick mig att upptäcka dom, och i födelsedagspresent det året fick jag av mormor den då nya skivan Kiss and tell. Lyssnade typ sönder den och fick äntligen se dom live på Hultsfred 2005 vilket jag då tyckte var toppen. Nya skivan What if leaving is a loving thing gillade jag inte alls lika mycket och tycker att dom har blivit tråkigare live också. Tycker den är för "poppig" och tycker det är trist att de lite övergett rocken. Men av någon oförklarig andledning har jag lyckats lära mig alla texter till låtarna på den skivan också, mycket märkligt. Iallafall Hot night crash videon, och skulle inte alls tacka nej till att se ut som Maria i denna, oj vad cool hon är.

jag gick i ett kvarter idag som en gång var min hela värld

Blir mycket bloggande om musikhjälpen men kan bara inte låta bli. Imorgon är sista dagen och det kommer bli tomt utan Christer, Jason och Ametist i radion dygnet runt. Och så gör de ju en sån fantastisk insats också. Det jag ville säga var att alldeles nyss så spelade bla Timbuktu och Promoe Mammas gata live, så fantastiskt fint var det!
Ljud eller filmklipp lär komma upp på musikhjälpen hemsidan snart så håll utkik där.
Update: Här kan ni lyssna på den!! /Ida

Förresten har ni önskat en låt än? Själv önskade jag i torsdagsnatt Paint the city black med Molotov Jive men den spelade dom inte, men pengarna går ju till en bra sak!

Hur långt kan man gå?

Tycker det har varit lite si och så med musiken som spelats på natten i musikhjälpen men just nu spelas Oh my god med Ida Maria och den låten är ju toppen! Även fast mycket av musiken igårdagsnatt(eller vad man nu säger, har knappt sovit något än) inte var något vidare räddade Jason hela natten på posten med att spela en akustisk version av The botten is nådd som Ida tidigare skrivit om. Helt fantastiskt var det men har inte hittat något ljud eller filmklipp från det tyvärr. Jag hittade dock detta, Timbuktu rappar med Movits vid 04.15 också magiskt. Även fast hiphop inte är något för oss egentligen.
Passa på och önska en låt och skänk pengar till kampen mot malaria på musikhjälpens hemsida. 

Uppdatering: Och de spelade just Känn ingen sorg för mig Göteborg med Håkan och Christer som sänder just nu dansade loss för fullt med folk som stod utanför buren. Fantastiskt fint.

The botten i nådd.

Abslouta höjdpunkten i musikhjälpen i natt var vid halv tre tre tiden då Timbuktu tillsammans med sin nattkompis kör The botten is nådd med hans nattkompis spelande kompet på akustisk gitarr.
Ska leta upp klippet sen, lägger upp det här då.

You hate these nights.

Sorry för den dåliga uppdateringen, nätterna på posten tar typ all tid.
Musikhjälpen 09 pågår som ni förhoppningsvis redan vet för fullt i p3, ni kan lyssna här, och förgyller verkligen Hannas och mina nätter på posten.
Genom att önska låtar för 50 kronor styck samlar p3 in pengar i kampen mot malaria.
Självklart har vi skickat in en önskning, och vilken låt är mer passande på nätterna än Oh these nights med Elias and the Wizzkids med motiveringen "fantastisk låt men den har framförallt världens bästa text och skulle göra natten på posten lite lättare! /Ida" ?
Väldigt synd bara att dom inte valde att spela just vår önskning.
Här har ni i alla fall en fantastisk jullåt!

Musikhjälpen 2009.

I morn startar muskhjälpen i p3.
Denna gång sänds den från Göreborg och Alice Cooper kommer i morn 17.15 att låsa in årets deltagare Christer Lundberg, Timbuktu och Ametist Azordegan i en glasbur där de 6 dagar i rad ska sända radio i kampen mot malaria.
Den enda seriösa insamlingsgalan utan massa sponsorer som skäner pengar och på så sätt får massa publicitet vilket inte hjälper de utsatta människorna alls.
Förra året samlade musikhjälpen in omkring 2 miljoner kronor jämfört med faddergalan som drar in omkring 35 miljoner på en kväll.
Ni kan i varje fall läsa mer om musikhjälpen här och lyssna i p3 from i morn!
Frekvensen i Stockholm är 99.3.

Aldrig någonsin bli som pappa

Idag på PSL finns det en liveversion av Gitarrer och bas, trummor och hat med Hästpojken . Kolla in den. Hittade då ett gammal klipp på en av Hästpojkens hittils bästa låtar Lena 60.
Lyssna bara på raden:
"Allt jag ville göra när jag var 13 år var att sjunga längst fram i ett band
och inte känna något ansvar, aldrig någonsin bli som pappa
men vi dör ju alla innuti"


the Scottish albums of the decade

Tidningen The skinny listar the Scottish albums of the decade i sitt senaste nummer, och räknar ner från 50. Nummer ett blev Idlewild med skivan 100 broken windows som släpptes år 2000, ni kan lyssna på den skivan på Spotify. Läs hela artikeln och se hela listan här.

 


Om ni råkar vara i Skottland se till att få tag på tidningen The skinny som kommer ut en gång i månaden. Den är gratis och finns att hämta på restruranger och barer bla och innehåller oftast bra musiktips och man kan se kommande gig i den.


A shot in the dark!

Här kan ni vinna skivan som verkligen alla borde ha ett ex av, både Hanna och jag har spridit den till vänner och bekanta under året.
Skivan jag talar om är naturligtvis Songs for the fallen apart av fantastiska Molotov Jive!
Men det är bråtton tävlingen slutar redan i morn då lucka 9 presenteras på musicstage.se.

I wanna feel my heart beating, beating inside of me

Gå in här och lyssna på låten överst i spelaren. Ni kommer inte ångra er.

18 carat gold

Rikard Wolff tolkar Johnossis låt 18 carat gold. Inte alls lika bra som orginalet, men lite kul, vår mammas idol tolkar en låt av våra idoler. Wille Craford tolkar Jag är en vampyr hittar ni här. Inte alls bra men somsagt kul att se.


Never seen the light of day.

Här skulle det ha varit lite bilder och lite tankar kring Pete Doherty på Debaser Medis igår men eftersom han ställde in i sista stund, och jag förövrigt inte är den enda som är besviken, finns det heller ingen spelning att skriva om.
Var verkligen peppad framförallt eftersom Hanna, andra halvan av mondaytuesday, var på hans spelning i Glasgow tidigare i höst och rapporterade att han då körde You talk.
En av mina favoriter som jag aldrig hört live.
Men men.
Sjukt surt är det iaf för behövde verkligen en spelning och ännu lite surare att han typ kommer köra spelningen i Malmö idag. (Nope Ida, inställt där med /Hanna) Såg precis det med skulle precis lägga in det:)
Men kul för alla er som bor där såklart!
Därför skulle det ha varit toppen att vara i Linköping för att ett av mina absoluta favoritband Johnossi köra en fantastisk spelning innan dom går in i studion! Men eftersom jag inte bor där och dessutom inte har någon att gå med så blir det nåt annat ikväll...

Dream about me

Såg Pains at being pure at heart igår på Stereo i Glasgow. Mycket bra var det tycker jag men dock skitmycket folk och när Pains spelade hade jag och Annie en pelare ivägen för bandet, men ändå bra var det. Tycker att dom var mycket bättre live än vad de låter på skiva. Två förband var det också Paper Planes och The Depreciation Guild. De sistnämnda tyckte jag var det bästa, om ni inte har hört dom borde ni absolut gå in på deras myspace och lyssna på dom.
The Depreciation Guild om ni bara ska lyssna på en låt lyssna på låten Dream about me
The pains of being pure at heart Paper PlanesThe Depreciation Guild


The pains of being pure at heart


Noterade att det var nästan bara killar på spelningen och alla stod minst två meter från scenen medans det längst bak var smockfullt. Lite märkligt.


Att vara ensam i Göteborg och inte riktigt få till det för sig själv.

En liten update vad gäller Hästpojken.
Hästpojken var i p3 populär nyss och berättade om sin nya skiva som Hanna tidigare skrivit om här på bloggen.
Skivan handlar enligt Martin, sångare i Hästpojken om att "vara ensam i Göteborg och inte riktigt få till det för sig själv".
Vilket hade passat sjukt bra in på mig för typ två år sen, varför fanns den inte då? Byter man ut Göteborg mot Stockholm passar det kanske bra ändå i och för sig.
28 december släpps den i alla fall för alla som är intresserade.

Jul är kul

Glömde nämna bästa jullåten i förra inlägget om jullåtar Jul är kul med Johnossi och Markus Krunegård. Det är två bra artister, dom sjunger på svenska och texten är grym. Var med i morgonpasset förra året och spelade den. Lämna er mailadress i en kommentar så kan vi maila låten till er.

Bästa popen?

P3 Pop:s 3 programledare under 2000 talet första årtionde listade sina bästa poplåtar under de 10 år som gått igår kväll i p3 pop.
Intressant att lyssna på hela och först ut var The Knives första låt.
Bland bästa låtar fanns också Jens Lekmans underbara Black cab och Vampire wekeend med Cape Cod Kwassa Kwassa.
Men ingen Jag är en vampyr! Är det någon låt som sammanfattar hela 2000 talet så är det definitivt den. Fantastisk låt och håller liksom än hur många gånger man än lyssnat på den, och den kan man väl verkligen räkna in under pop genren? 
Ni kan lyssna här och vill gärna höra vilken/vilka låtar ni tycker sammanfattar 2000 talets första årtionde!


RSS 2.0